Όπως είπε και ο Ιπποκράτης «η τροφή μου είναι το φάρμακο μου και το φάρμακο μου η τροφή μου». Η σχέση της ισορροπημένης διατροφής στην προαγωγή της υγείας μας και στην πρόληψη ασθενειών, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη. Πρέπει να γνωρίζουμε από τι αποτελούνται οι τροφές μας, τι να προτιμήσουμε και τι να αποφεύγουμε. Διότι σε τελευταία ανάλυση «είμαστε αυτό που τρώμε». Παρά, όμως, τις σημαντικές ερευνητικές και κοινωνικές προσπάθειες υιοθέτησης ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, τα ποσοστά επιπολασμού και επίπτωσης νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται.
Παράγοντες που οδηγούν αφενός στην αύξηση του σωματικού λίπους, αλλά δε και στην συγκέντρωση τοξινών και ελεύθερων ριζών οι οποίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία του ατόμου:
• επιλογή άστατων και πρόχειρων γευμάτων (junk food)
• τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και συντηρητικά
• κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων έναντι απλών σακχάρων (π.χ. φρούτα)
• ανεξέλεγκτη χρήση άλατος και ζάχαρης σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή
• περιορισμένη πρόσληψη νερού μέσα στη μέρα
• παχυσαρκία
• άγχος
• κάπνισμα
Επιπλέον, έχουμε διαπιστώσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του αυξημένου/μειωμένου σωματικού βάρους και των παθήσεων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα. Για παράδειγμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά και λίπος στη περιοχή της κοιλιάς, έχει φανεί πως αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση οσφυαλγίας και οστεοαρθρίτιδας σε ισχία και γόνατα σε άτομα άνω των 50 ετών. Παράλληλα, το ίδιο έχει παρατηρηθεί σε αδύνατες γυναίκες άνω των 60 ετών, δηλαδή ότι το μειωμένο σωματικό βάρος ελλοχεύει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και άρα μειωμένη οστική πυκνότητα στη διάφυση των μακρών οστών και στη περιοχή των αρθρώσεων. Αυτό οδηγεί σε ανισοκατανομή των φορτίων στα όστα και την πρόκληση αρθρίτιδας και τενοντοπάθειας. Τα παραπάνω συμπτώματα περιορίζουν τη λειτουργικότητα και αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην αναπηρία.
Στα πλαίσια της ενίσχυσης του θεραπευτικού αποτελέσματος, παρέχουμε στους ασθενείς μας τη δυνατότητα για αξιολόγηση της σωματικής τους κατάστασης καθώς και ειδικές συμβουλές που βοηθούν στην αναγνώριση και την επίλυση των ενδεχόμενων «κακών» διατροφικών συνηθειών. Η γνώση αν μη τι άλλο γύρω από τη διατροφή είναι πλέον αναγκαία, ενώ η σωστή επιλογή προϊόντων αποτελεί και το βασικό παράγοντα υγείας και μακροζωίας.